Taller d’elaboració d’útils lítics

Aquesta setmana l’alumnat de 1r d’ESO ha fet una sortida pel terme de Flix, a l’entorn natural de la Bassa de les Clotxes, per introduir-se una mica en el coneixement de la típica vegetació mediterrània, alhora que ha aprofitat per posar-se a la pell de l’home de la prehistòria tot duent a terme un taller d’elaboració d’útils lítics.

En primer lloc van fer un petit joc de pistes pel bosc que tenia per objectiu trobar el sílex idoni per a la manufactura. Tot seguit, un cop localitzat, es van repartir en petits grups i es van disposar a iniciar la manipulació del sílex. Ràpidament es van adonar que no resultava tan fàcil trencar el sílex, i que calia buscar algun tipus de pedra, compacta i molt forta, com un còdol, que fes la funció de “martell” i que no es trenqués en percudir el nòdul de sílex.

Poc a poc van anar agafant pràctica i en poca estona van poder produir una gran quantitat d’ascles de diferents formes i mides que, un cop seleccionades, feien tota l’aparença i funcionalitat de gratadors, burins, làmines que tallaven com ganivets, ascles de totes mides que, ben treballades, podrien arribar a esdevenir puntes de fletxa o llança…

La valoració que han fet ha estat excel·lent! No sols s’ho han passat bé en plena natura sinó que a més s’han posat a la pell dels nostres avantpassats remots i han entès els problemes i dificultats als quals, dia a dia, s’enfrontaven.