IMPULS DE LA LECTURA


Informació general del projecte EduCAT1x1

Imprimeix PDF

Introducció

El Projecte eduCAT1x1 té com a objectiu integrar les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC) en els centres educatius.

Aquest projecte, que es va iniciar el curs 2009-2010 en els instituts d'educació secundària, té en compte l'ús d'un ordinador portàtil per part de cada alumne o alumna i la transformació de les actuals aules en “aules digitals”, amb accés a Internet i a continguts i recursos educatius en format digital. EduCAT1x1, tot i tenir la seva pròpia estratègia, aprofita els recursos que el Ministeri d'Educació posa a disposició de les comunitats autònomes mitjançant el projecte d'àmbit estatal "Escuela 2.0".

Normes d’ús dels portàtils

 1. Els ordinadors han d’estar identificats amb una enganxina on hi consti el nom i número de sèrie.
 2. L’alumnat portarà l’ordinador al centre amb la bateria carregada.
 3. El professorat manarà quan l’alumne ha d’obrir i tancar l’ordinador. Mentre el professorat explica, els ordinadors han d’estar amb la tapa abaixada i en mode d’hibernació.
 4. Els ordinadors només es poden fer servir a l’aula i a la biblioteca.
 5. Els alumnes no pot tocar l’ordinador a l’hora del pati, al migdia i als canvis de classe. Quan no s’utilitzin es guardaran als armaris pertinents.
 6. Està totalment prohibit, si no ho mana el professor, el msm, youtube, Factbook o qualsevol altra xarxa social, escoltar música, fer descàrregues, jugar a jocs….
 7. Tots els documents es guardaran organitzats per carpetes de materials a els Meus documents o bé dins de la partició D: del disc dur.
 8. En cas d’ús indegut de l’ordinador (instal·lació de programari tipus e_mule o ares) el professorat tindrà la capacitat de reformatar l’ordinador per tornar-lo al punt d’inici.

Qualsevol actuació per part dels alumnes contrària als criteris establerts es considerarà falta.

La gravetat de la falta s’establirà per la reincidència en l’incompliment de les normes.

Les sancions per aquestes faltes s’aplicaran segons l’establert en el NOFC (normes d’organització i funcionament de centre)

Recomanacions

 1. Cal fer un ús responsable dels ordinadors, ja que són una eina més de treball d’aula.
 2. Fer l’ús d’un ratolí i d’una funda per protegir l’ordinador de cops.
 3. Fer ús d’un llapis de memòria.
 4. Instal·lació d’un programari antivirus, que el podeu trobar de manera gratuïta en la xarxa (AVG, AVAST...)
 5. Seria convenient que en la partició D del disc dur, que s’obrin dues carpetes, una, que es pot anomenar documents, per guardar els documents organitzats per carpetes de matèries, i un altra que es pot anomenar software, on es guardin tots els programes instal·lats.
 6. Fer periòdicament fer còpies de seguretat de la carpeta documents al llapis de memòria.
 7. Cal evitar al màxim els riscos de caiguda i trencaments.

Portal atria

El portal Àtria és obert a tothom pel que fa a consultes del catàleg i de les informacions generals. Això permet conèixer els recursos educatius disponibles a la Plataforma i accedir a la informació disponible en el Tauler d’Anuncis d’Àtria.

Tanmateix, algunes operacions en Àtria estan limitades a persones vinculades als centres i alumnes participants en el projecte eduCAT1X1 o altres agents que tenen un rol com proveïdors de recursos educatius digitals en Àtria.

En general, els usuaris d’Àtria vinculats a als centres que participen en el projecte eduCAT1X1 (alumnes, famílies, docents i equip docent) podran accedir al portal i obtenir i completar el seu perfil, després d’haver rebut la pertinent comunicació per part dels responsables del seu centre.

A través d’aquest portal podeu consultar el vostre número de compte per tal de realitzar els pagaments que corresponguin.

http://www.atria.cat

Garantia dels portàtils

2 anys de garantia amb recollida i lliurament a domicili i 1 any d'assegurança de ruptura de pantalla

Què fer en cas d’avaria?

En cas d'avaria, les famílies abans de posar-se en contacte amb la línia de suport tècnic del fabricant, exclusiva per al projecte (en el cas de Toshiba el 902.56.56.88), haurien de tractar de recuperar el PC amb el sistema de restauració que porta de fàbrica i que ens permet recuperar a voluntat tant el sistema operatiu Windows com el Linkat i com tots dos a l'hora junt amb el disc de dades.

En cas que això no sigui possible, llavors sí es pot trucar a la línia de suport. Allí obriran intervenció on cal indicar que es tracta d'un PC del "projecte 1x1" i que té una avaria. Llavors hauran de registrar les dades de contacte, així com el número de sèrie del PC (es tracta d'unes xifres acabades amb una "K" que estan a la dreta de la frase "SERIAL NO." d'una etiqueta enganxada a la base). Al final de la conversa, si és necessari enviaran un missatger a recollir l'aparell, que serà retornat un cop arreglat.

Insistim en el tema de la identificació, perquè les condicions de manteniment per al projecte són superiors a les estàndard. De no fer-se pot passar que el servei tècnic no accepti reparar sense càrrec alguns tipus d'avaries.

Ruptura de pantalles

Pas 1

Cal trucar a l’asseguradora al Tel. 900 983 300 identificant-vos com a participants en el projecte EDUCAT1x1, per tal de confirmar que el pas 2 segueix vigent.

Pas 2

L’asseguradora us informarà que heu d’enviar al número de Fax 91 411 5053 la següent documentació:

 • Fotocòpia DNI per les dues cares
 • Fotocòpia de justificant de compra del PC (És d'obligat compliment eliminar tota dada de l'alumne)
 • Breu explicació per escrit del succeït indicant el número de sèrie de l’ordinador (p.ex.: "Caiguda de menys de 50cm d'alçada. Portàtil Toshiba EDUCAT1x1, núm. de sèrie: X12345678K")
 • Caldrà adjuntar una adreça de contacte, telèfon, fax i eMail
 • El fax s’ha d’enviar a l’atenció de la Sra. Beatriz

Pas 3

L’asseguradora us notificarà per escrit si s’accepta la garantia per tal de realitzar la reparació.

Pas 4

Recolliran i entregaran l’ordinador a l’adreça postal que hagueu indicat.

Actualització

La Linkat encara es troba en procés de desenvolupament, per tant de moment no es pot actualitzar. Quan sigui definitiva, abans de final d'any, esperem, explicarem com actualitzar-la.

Microsoft, de tant en tant actualitza els seus programes per corregir problemes detectats.

Per actualitzar-lo heu de clicar el boto dret sobre la icona que és un escut al costat del rellotge.Trieu la opció de instal·lar actualitzacions i després trieu la instal·laciò ràpida.

Antivirus

En línux per les seves característiques, els virus són gairebé inexistents, per tant no és indispensable l'ús d'un antivirus.

El windows per les seves característiques és un cultiu de virus, per tant, si preferim el seu ús, ens hem d'assegurar de tenir un antivirus actualitzat.

Els ordinadors que funcionen amb el sistema operatiu Windows XP no tenen instal·lat un antivirus. Us recomanen que n’instal·leu un de gratuït, per exemple, avast, o AVG.

Als ordinador que heu adquirit anb windows 7 hi teniu instal·lat un antivirus de Microsoft. Una de les primeres tasques que heu de fer és actualitzar la base de dades de virus que porta incorporat.

El windows dels portatils Toshiba porta incorporat l'antivirus de Microsoft Security Essencials.El podeu trobar actiu a la barra de notificacions al costat del rellotge.

Premeu el botó dret a sobre el podeu obrir (Open). Ens hem de fixar en les parts remarcades en vermell.

1.- Si observem que al costat de Virus & spyware dfinitions: Out of Date ens indica que no tenim l'antivirus actualitzat i estem en perill, hem de premer sobre Uptade i tot seguit s'actualitzarà.

2.- De tant en tan hem de fer un escaneig de tot el nostre ordinador.

Per fer-ho anirem a aquesta mateixa finstra, i mirem al costat dret on posa Scan options.

Per fer-ho be hauriem de triar la opció Full, i despres prèmer sobre Scan now.

Comte quan feu aquesta tasca, com son ordinadors poc potents penseu que es poden passar algunes hores escanejant, per tant quan ho feu es millor que sigui una estona que no penseu utilitzar-lo.

Procediment a seguir en cas de robatori / furt

Per a activar el sistema antifurt cal disposar de les dades d'identificació de l'ordinador robat: número de sèrie (serial number) i les dues adreces MAC que se'n diu "MAC address". Cal buscar les dades anteriors a la capsa en la que venia l'ordinador:

 • Número de sèrie: és el primer dels 3 codis de barres que apareixen a l'etiqueta principal just sota el logo "bgWiFi certified".
 • Adreça MAC de LAN: just a la cara contrària de la capsa, és el codi de barres rotulat amb les paraules "Wireless LAN"
 • Adreça MAC Wi-Fi: just sota l'anterior, és el codi de barres rotulat amb les paraules "LAN MAC"

Si el fet s'ha produit fora de les instal·lacions del centre cal presentar la corresponent denúncia a comissaria incloent les tres dades anteriors i enviar-ne copia escanejada al Servei d'Atenció Unificada Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la , posant còpia al grup eduCAT1x1 del SIRE a l'adreça Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la , indicant clarament amb les paraules "Projecte eduCAT 1x1 - Denúncia de furt / robatori" i la situació de la que es tracta.

Les dades necessaries que cal enviar obligadament a les adreces indicades són aquestes:

 • Codi i Nom del centre
 • Lloc, Data i Hora dels fets
 • Dades de contacte: Nom, Telèfon i eMail
 • Dades del portàtil: LAN MAC, Wireless LAN i Número de Sèrie

Correu electrònic:

iesflix@xtec.cat

Telèfon i Fax

977 410 459

Carrer Salvador Espriu, 1

43750 - Flix

Edu3.cat logo Edu365.cat logo saga logo Logotip Xtec Logotip AMPA

Enllaços