IMPULS DE LA LECTURA


Concursos i premis

Llistat de concursos i premis atorgats a l'institut:

2005 - Els jocs infantils de Pieter Bruegel

2008 - Auca de jocs Joan Amades

IX Premi Treball de Recerca de Batxillerat sobre la Ribera d’Ebre

Imprimeix PDF

CERE / Ajuntament de Flix
Divendres passat,25 de maig, va tindre lloc l’acte de lliurament del IX Premi Treball de Recerca de Batxillerat sobre la Ribera d’Ebre al Casal Joan Baptista Sabaté de Flix i que va guanyar l’alumna de l’Institut “Julio Antonio2 de Móra d’Ebre, Janina Martí, amb el seu treball “Desaparegut en combat. La batalla de l’Ebre”.
La jove morenca, que es va posar a la pell dels soldats que van combatre a la serra de Cavalls i Pàndols en visitar la zona de la Batalla de l’Ebre, va exposar el seu treball durant l’acte de lliurament dels premis al Casal Joan Baptista Sabaté de Flix, que estava ple de gom a gom, i ho va fer amb molta emoció, explicant que “ens hem de posar al costat dels qui estan patint la història”, a més de seguir lluitant per trobar al seu reiaio. A més, per a ella ha estat la beca del CERE, per valor de 250 euros i la subscripció com a sòcia de l’entitat durant dos anys.
Durant l’acte de lliurament del premi, també van exposar els seus treballs dos alumnes més, els quals també han estat finalistes al premi: “El morenc i el molarenc. Estudi sobre les diferències lingüístiques”, d’Ariadna Grifoll de l’Institut “Julio Antonio”, la qual ha dedicat el seu estudi a les diferències lèxiques i morfològiques de dos parlars, el de Móra d’Ebre i el de El Molar, curiositat que tenia des de ben petita i ara n’ha volgut fer un estudi detallat. A més, també va defensar que “hem de mantenir les nostres parles de cada poble, perquè com diu Salvador Espriu: Diversos són els homes i diverses les parles”.
D’altra banda, Pol Candela, de l’Institut de Flix ha fet un estudi de “Flix i el tennis. Un esport centenari”, en què la seva passió per aquest esport, a més de practicar-lo, l’ha portat a esbrinar l’origen del tennis a Flix. La pràctica d’aquest esport va començar a la colònia de la Fàbrica química de Flix, on els tècnics van començar a jugar el 1901, data de la primera pista de tennis, fins a l’actualitat.
Ambdós estudiants de segon de Batxillerat, s’han endut com a reconeixement a l’esforç i a la feina feta, una beca i la subscripció com a socis del CERE durant dos anys. Tots tres treballs seran publicats a la pàgina web del CERE i a la revista Miscel·lània, del mateix centre d’estudis riberencs.
Pel que fa la jurat d’aquesta novena edició del concurs, està integrat per Joan Launes, Julio Monfort i Xavier Vega.
El Concurs de treballs de recerca de Batxillerat sobre la Ribera d’Ebre és un iniciativa del CERE per tal de divulgar treballs de recerca redactats per al crèdit de síntesi de Batxillerat, i que tractin algun tema relacionat amb la Ribera d’Ebre. Compta amb el suport del Departament de Cultura, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, l’Ajuntament de Móra d’Ebre i l’Escola Municipal de Música de Flix.
Pel que fa la jurat d’aquesta novena edició del concurs, va estar integrat per Joan Launes, Julio Monfort i Xavier Vega.

L'InsFlix premiat a l'11è Premi Federico Mayor Zaragoza

Imprimeix PDF

Diari de Tarragona

Els joves, protagonistes de l'11è Premi Federico Mayor Zaragoza

Aquest any s’ha fet un gir a l’esdeveniment amb la participació de 36 centres educatius presentant el seu clipmetratge de dos minuts

Maria Noche

Alumnes dels diferents centres premiats amb Federico Mayor Zaragoza. FOTO: Joan Revillas

Alumnes dels diferents centres premiats amb Federico Mayor Zaragoza. FOTO: Joan Revillas

El premi Federico Mayor Zaragoza fa un gir total en aquesta onzena edició, on els protagonistes han estat els joves. La presidenta de l’Associació Amigues i Amics de la UNESCO de Tortosa, Montserrat Esteve, assegura que es tracta d’una edició diferent i molt especial. «Aquest any s’han prioritzat els treballs dels estudiants, aprofitant també per commemorar el 70è aniversari de la declaració dels drets humans».

Després de 10 anys premiant experiències de diferents entitats o associacions, en aquesta ocasió s’ha optat per distingir un treball d’aprenentatge i conscienciació dels joves, en un format més tecnològic. Un total de 36 centres, 23 de les Terres de l’Ebre, 12 de la resta de Catalunya i un de Galícia, han presentat un clipmetratge de dos minuts de durada, tractant diversos temes socials i humans.

D’entre tots els treballs presentats, 15 han estat els finalistes i guanyadors del premi. Federico Mayor Zaragoza, exdirector general de la UNESCO i president de la Fundació Cultura de Pau, ha aportat una dotació econòmica de 5.000 euros, repartits entre tots els treballs guanyadors.

El jurat ha premiat les temàtiques socials tractades, i la imaginació i els recursos emprats. Tot i això, Montserrat Esteve assegura que la decisió ha estat molt complicada, i agraeix la participació de tots els joves. «Cada vídeo porta al darrere un treball de reflexió que de ben segur els ajudarà a créixer com a persones». Esteve assegura que amb aquesta aposta pels joves estan també apostant per la formació de ciutadans compromesos amb la construcció d’un món just i solidari.

El mateix Federico Mayor assegura que actualment hi ha una gran confusió en el concepte d’educació. «Et diuen que has de saber de matemàtiques, ciència, química, física...i tot això és capacitació, que està molt bé i també és necessari, però no és ser educat. Ser educat és ser lliure i responsable dels altres, solidari i creador». Aquest és el fil que segueix aquesta edició renovada dels premis.

Un matí d’aprenentatge
Tots els participants estaven presents ahir al matí a l’acte de lliurament dels premis, que un any més es va celebrar a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa, tot i que aquest any amb diverses novetats, adaptant-se als joves i aconseguint que fora més amè per a ells.

Un matí d’aprenentatge i divertit, que va comptar amb l’actuació musical a càrrec de Sílvia Ampolla, la projecció d’alguns dels curtmetratges guanyadors i, una de les parts més destacades, el debat-col·loqui del mateix Federico Mayor amb els joves assistents, al voltant del tema dels drets humans, la igualtat i dignitat de tots els éssers humans, la solidaritat i la invenció del futur. «El passat ja està escrit, el present ja està delimitat, i el que ens ha d’interessar a tots és el futur, pensant en un món millor per a les generacions futures», transmet Mayor Zaragoza.

Finalment, els centres guardonats van recollir els seus premis, centres de diverses parts de Catalunya: de Freginals, Sant Quintí de Mediona, Vilanova del Vallès, Tortosa, Gandesa, Flix, Lleida, Sana Bàrbara, Vilanova del Vallès, Alcanar, Sabadell i Campredó.

Declaració dels Drets Humans
Aquest any se celebra el 70è aniversari de la declaració dels drets humans. En aquest context, Federico Mayor Zaragoza elogia les paraules que guarda l’escrit, i assegura que el problema continua recaent en el fet que la gent no ho llegeix. Reclama, així, la necessitat que tothom el conegui i, sobretot, que arribi als joves.

Dues alumnes de l’Institut de Flix guanyen un accèsit al Millor Projecte d’Emprenedoria a l’FP de les Terres de l’Ebre

Imprimeix PDF

Riberadebre.org

Dues alumnes de l’Institut de Flix, Helena Casadó Sans i Dàmaris Ledesma Salguero, han guanyat un dels dos accèssits de la V edició dels Premis als Millors Projectes d’Emprenedoria a l’FP de les Terres de l’Ebre. Les dues alumnes, estudiants d’un Cicle Formatiu de Grau Superior d’Assistència a la direcció, i les seves tutores Maite Ferré Llop, Carme Gracia Aguilar i Patrícia Setó Viñas, optaven al premi amb el projecte “Utrixo-Coworking Space”, que consisteix a oferir un espai físic compartit de treball per a professionals de diferents àmbits i afavorir la creació de relacions professionals entre ells.

En aquesta edició, s’hi van presentar un total de 10 projectes de sis instituts de les Terres de l’Ebre, entre els quals hi havia també un projecte de l’Institut Julio Antonio, de Móra d’Ebre: Can Xalaire, dels alumnes de Cicle Formatiu de Grau Superior d’Educació Infantil Alba Diego Pujol, Andrea Crivoi i la tutora Teresa Francina Moreso Benaiges se centrava en la creació d’un parc infantil integrador i inclusiu cobert per a afavorir el joc amb igualtat per als nens amb capacitats diferents.

Primers 5 graduats de l’FP dual a la comarca
A banda d’aquests guardons, al mateix acte es van lliurar també els diplomes de reconeixement a 58 alumnes de la primera promoció d’alumnes ebrencs de Formació Professional dual. Entre aquests, hi ha cinc alumnes de l’Institut de Flix. A l’acte també van assistir responsables de les empreses on aquests alumnes han fet les pràctiques: Miquel Pérez, de la central nuclear d’Ascó, i Maria Pilar Blanch, d’Unió Fruits de Vinebre.


Ariadna Julian guanya el VIII Concurs de Treballs de Recerca de BAT organitzat pel CERE

Imprimeix PDF

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Quina és l’herència mediambiental que volem deixar a les futures generacions? Amb aquesta invitació a la reflexió acabava ahir l’exposició d’Ariadna Julian Martos, l’alumna de segon curs de Batxillerat Científic de l’institut de Flix que ahir a la tarda es va endur el premi del VIII Concurs de Treballs de Recerca de BAT sobre la Ribera d’Ebre que organitza el Centre d’Estudis (CERE). Aquesta jove, aspirant a estudiar Ciències Ambientals l’any vinent a la universitat, ha fet en el seu treball un repàs a la història de la fàbrica de Flix i el seu impacte socioeconòmic en el territori, una recerca que l’ha portada a analitzar els residus químics i a endinsar-se en aquesta problemàtica per conèixer diferents punts de vista d’experts i veïns, i fins i tot a visitar el Parlament de Catalunya. Tot plegat, per “saber què passa a Flix”, explica la guanyadora, per qui ha arribat “el dia que no surti fum de la fàbrica, preocupat” com li deia el seu iaio, punt de partida de la seva investigació.

Per a ella és, doncs, la beca del CERE per valor de 250 euros i la subscripció com a sòcia de l’entitat durant dos anys, dotació d’un premi que reconeix el rigor, l’originalitat, la capacitat de resolució, la idoneïtat de les fonts consultades i els recursos que utilitzen els alumnes riberencs en la recerca dels seus treballs. Uns treballs d’alt nivell i qualitat, com es va posar de manifest ahir a la tarda a l’acte el lliurament dels premis, on a més del guanyador es va exposar la tasca feta per dos altres alumnes de l’institut Julio Antonio de Móra d’Ebre, també finalistes del premi: La gent de la riuada, de Joan Ventura, i L’estudi del poema l’aiguat, de Roc Aragonès.


2n premi de turisme de la Fundació Gaspar Espuña per a M. Ferrús

Imprimeix PDF

La Fundació Gaspar Espuña-CETT anualment guardona els treballs d’alumnes de batxillerat per incentivar la recerca en el camp del turisme, l’hoteleria i la gastronomia i, d’aquesta manera, donar-lo a conèixer com un sector amb futur acadèmic i professional. Entre els 35 treballs presentats a l’edició d’enguany, els guardonats han estat alumnes d’un centre de Tarragona, un de Flix, i un de Lleida.

El segon premi ha estat pel treball “La toponímia asconenca en l’obra de Carmel Biarnés i Andreu Carranza. Proposta de rutes literàries” de Montserrat Ferrús Salvadó, de l’Institut de Flix. En el treball es descobreixen els llocs que s’amaguen en els textos de Carmel Biarnés i Andreu Carranza, es recull la toponímia que s’empra, se seleccionen els textos més significatius, i es creen rutes literàries per a difondre el patrimoni històric, literari i cultural d’Ascó i de la Ribera d’Ebre.

Amb aquest darrer premi, són quatre els guardons que la Montserrat ha recollit amb el seu treball de recerca aquesta any.

Enhorabona Montserrat!!!Correu electrònic:

iesflix@xtec.cat

Telèfon i Fax

977 410 459

Carrer Salvador Espriu, 1

43750 - Flix

Edu3.cat logo Edu365.cat logo saga logo Logotip Xtec Logotip AMPA

Enllaços